Pazartesi, Ekim 29, 2007

Zeus Altari/Kazdagi

Zeus Altari/Kazdagi
“Ucundan azcik” misali Kazdagini ucundan yakaliyoruz. Minicik yavrucuk bir parkurda extra light bir yuruyus ile Zeus Altari hedefimiz. Mevkii olarak ilkokul derslerinden hatirlarsiniz belki Anadolu’nun en uc noktasi olan, Canakkale’nin Bababurnu sinirlari icindeyiz. Antik donem efsane ve yasanmisliklariyla dolu simdiki adiyla Kazdagi meshur adiyla Ida Dagina yoneliyoruz.
Yer yer bir tarafiniza denizi bir tarafiniza dagi alarak oldukca virajli yollardan Zeus Altari’na variyoruz.
Zeytinlikler arasinda yapilan ulasimdan sonra aklimiza gelen ilk soru su oluyor ”Nedir bu altar?”, hatta “Zeus’un altari sakin Zeus’un atlari olmasin” muhabbeti bile donuyor... Biraz hazir bilgi: “Altar (sunak), eski zamanlarda insanlarin tanrilara kurbanlar verdikleri ve sunular yaptiklari yerlere verilen genel addir. Zeus Altari'na bu adi verenler ise Truva'yi bulan Heinrich Schliemann ve Arkeolog Judeich'tir. Bu fikri destekleyecek bir kanit olmamasina ragmen, Schliemann, kendini, burasinin, Ida (Kaz) Daglari'nin en yuksek tepesi olan ve Zeus'un Truva Savasini izledigi Gargaros Tepesi olduguna inandirmistir. Belki de Schliemann'in boyle dusunmesine sebep, İlyada'nin sekizinci kitabinda bulunan asagidaki bolumdur: 'Ve Ida'ya vardilar, hayvanlarin anasi, bereketli kaynaklarin koruyucusu,Gargaros'taydi Zeus'un tapinagi, mis kokulu sunagi...”

Kolaylikla yurunebilen kisa orman ici toprak yoldan altara ulasiyoruz. Yaklasik 3 km.lik bir yolmus bu parkur. ama ben yururken hic fark etmedim. Gokyuzu parcali bulutlu. Hava hafif serin. Bu bolgede pek ruzgar yok. Arada bir esinti o kadar. Bulutlarin griligine inat agaclar yesil yapraklariyla dimdik ayakta. Yagmur ciselese toprak kokusunun etrafi kaplayacagi kesin.
Fazla yazamadim burayla ilgili... Ama ozetle bu kadar.
Hersey gonlunuzce olsun, bol keyifler...





2 yorum :

  1. selam ben senay, gercekten super bir blog, eger facebook veya twitter varsa eklemek isterim...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Senay,
    Tesekkur ederim. Son zamanlarda biraz ihmal ettim blogu. Facebook veya twitter'a henuz acmadim. Yeni yazilara agirlik verecgim, gene beklerim.

    YanıtlaSil