Pazar, Kasım 27, 2011

GOKSIN VARAN / HANNA RUTISHAUSER / OGUZCAN SEHIRALTI - FOTOFEST 2011


HOŞBULDUK / Türkiye’nin Yabancılarından Anlatılar

Hanna Rutishauser /Gökşin Varan / Oğuzcan Şehiraltı
Hoşbulduk sergisi, bugünkü Türkiye’de yaşayan birkaç yabancı uyruklu insanın portrelerini sunuyor seyircilere.

Hem görsel hem de işitsel bir yaklaşımla gerçekleşen portreler, bir taraftan İstanbullu fotoğrafçı Gökşin Varan’ın fotoğrafları olarak önümüze çıkıyor.

Portrelerin işitsel yanı ise, izleyicilerin eline verilecek bir MP3 çalar ile dinletilen her bir yabancının yedi, sekiz dakikalık yaşam öyküsü.

Yabancılar, kayıtlarını Oğuzcan Şehiraltı’nın yaptığı öykülerini, kendi anadilleri ve Türkiye’deki yaşam sürelerine göre epey farklı şiveleriyle, Türkçe olarak anlatıyorlar.
Serginin tasarımını ve uygulamasını yapan araştırmacı yazar Hanna Rutishauser, bir İsviçre vatandaşı olarak 1996 yılında Türkiye’ye geliyor ve yerleşiyor.

2007 yılında Türk vatandaşı olmaya karar veriyor ve başvuruda bulunuyor. Yaşadığı “Türk vatandaşı olma” süreci, kendisini konuyu tüm yönleriyle araştırmaya ve sorgulamaya itiyor.

GÖKŞİN VARAN
1978 yılında İsviçre’de doğdu.
Fotoğrafa 1998′te başladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümünü bitirdi (2001). Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı (MIHA)’ da gazetecilik ve basın fotoğrafçılığı eğitimi aldı. Aynı ajansta basın fotoğrafçısı olarak çalıştı (1998-2001). Serbest fotografçi olarak gazete ve dergiler için foto-röportajlar üretiyor. Son dönemde ağırlıkla kent odaklı kişisel projeler üzerinde çalışıyor. Istanbul’da yaşıyor.



 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder